GM Lazaro Bruzon Batista en Manish Ramjiawan prolongeren hun kampioenstitels
Verslag: Ricardo dos Ramos

Na 6 zeer enerverende schaakdagen zijn de winnaars bekend. In de Masterclass winnen de koplopers GM Bruzon Batista van Cuba en GM Tiviakov van Nederland, beiden hun partijen, en eindigen hierdoor op een gedeelde 1e plaats met 7.5 punt. Vanwege een betere tiebreak is uiteindelijk GM Lazaro Bruzon Batista de kampioen en prolongeert hiermee zijn titel in de Masterclass. CM Suradj Hanoeman eindigt heel verdienstelijk op een gedeelde 6e plaats en is tegelijkertijd ook de beste speler Under 2200 rating.

Het is zowel Grootmeester (GM) Lazara Bruzon uit Cuba als Manish Ramjiawan gelukt hun kampioenschappen te prolongeren in respectievelijk de Master als Openklasse van het Srefidensi schaaktoernooi. Bruzon won de laatste ronde van de Trinidadiaanse Fidemeester (FM) Ryan Harper en eindigde op 7.5 punten uit 9 gespeelde rondes. Ramjiawan bond in de laatste ronde de Guyanese CM Anthony Drayton aan zijn zegekar en was daardoor verzekerd van het kampioenschap.

WGM Xiaobing Gu (China) verslaat in 7e ronde verrassend langenoot GM Shanglei Lu

CM Suradj Hanoeman wint in 8e ronde imponerend van WGM Xiaobing Gu

Nog nooit is de Masterclass zo spannend geweest, met zoveel verrassende uitslagen als deze 5e editie. In de 7e ronde verslaat WGM Xiaobing Gu uit China heel verrasend haar landgenoot GM Shanglei Lu. De manier waarop WGM Xiaobing Gu haar spel opbouwde, gaf duidelijk aan dat het geen onderonsje zou worden, maar een keiharde match. Door dit onverwachte verlies valt de GM uit China naar de 3e plaats, en neemt GM Tiviakov uit Nederland na winst op IM Zavarce uit Venezuela alleen de kop over. CM Suradj Hanoeman,die heel gedurfd en onbevreesd speelt, maakt het de veel hoger gerate WGM uit Mongolie, Enktuul Altan-Ulzii het erg moeilijk. Uiteindelijk eindigt de partij in een gelijkspel. Ook FM Viresh Giasi weet IM Terry Farley uit Barbados op remise te houden.

CM Suradj Hanoeman verslaat IM Terry Farly van Barbados

De Surinaamse schakers blijven de buitenlandse schakers verrassen. Dit keer was het CM Suradj Hanoeman, die in de 5e ronde de Internationaal Meester Terry Farley van Barbados eronder kreeg met vlijmscherp spel. CM Romario Sanches kwam, net als in de vorige ronde, wederom in tijdnood, nu tegen Kevin Cupid van Trinidad. In hevige tijdnood vond Romario niet de juiste voortzetting en verloor zijn 2e partij in dit toernooi. FM Viresh Giasi zegereeks werd beeindigd door de heel sterk spelende Woman Grandmaster uit China. In de toppartij namen de 2 grootmeesters uit Cuba en Nederland geen risico en gooide het snel op een akkoordje.

De Grootmeesters Sergei Tiviakov uit Nederland en Lazaro Bruzon uit Cuba zorgen voor een spannende eindfase van de vijfde Srefidensi Chess Celebration. Beide topschakers gaan de laatste ronde van de Master klasse in als koplopers met 6.5 punten. In de openklasse gaat Manish Ramjiawan alleen aan kop met 5.5 punten en is daarmee goed op weg om zijn titel te prolongeren.

De Nederlandse Grootmeester (GM) Sergei Tiviakov en GM Shanglei Lu uit China blijven domineren tijdens de vijfde editie van de Srefidensi Chess Celebration. Beide topschakers staan na 6 gespeelde rondes ongeslagen aan kop in de Master klasse. Ze worden in deze klasse op de voet gevolgd door de winnaar van de vorige editie GM Lazaro Bruzon, die een half puntje minder heeft gescoord. In de Openklasse staan na 4 gespeelde rondes Manish Ramjiawan en Pierre Chang met een volle 100% score aan kop.

Ook Cubaanse Grootmeester kan CM Romario Sanches niet aan een kant zetten.
FM Viresh Giasi zet zegereeks voort tegen Venezolaanse meester

 In de 3e ronde liet Romario Sanches zien, dat zijn eerdere remises tegen de internationale meesters geen toevalligheid was. Romario bouwde tegen Grootmeester Garcia Martinez van Cuba een superieure stelling op. De Cubaanse GM besloot remise aan te bieden, alvorens blootgesteld worden aan alle dreigingen van de stelling. Fide meester Viresh Giasi putte inspiratie uit zijn gewonnen partij van de vorige ronde, en legde ook de veel hoger gerate Venezolaanse meester zijn wil op. De toppartij van deze ronde ging tussen de Nederlandse heel ervaren GM Tiviakov en de jonge opkomende wereldtopschaker GM Shanglei Lu uit China. In een partij met wisselende kansen, eindigde de partij uiteindelijk in een remise. Verdedigend kampioen GM Lazaro Batista uit Cuba, moest tot het uiterste gaan om de nr.1 speler van het Caraibisch gebied, IM Orlando Husbands van Barbados, te verslaan.