Op vrijdagavond heeft de voorzitter van de SurinaamseSchaakbond Frank Lo Kim Lin de twaalfde Zuid Amerikaanse Dames schaakkampioenschappen geopend middels de openingszet op het bord van de hoogst gerangschikte dame uit Chili WFM Gomez Barrera Javiera Belen tegen de Surinaamse schaakster Alexandra Kaslan.

Deze kampioenschappen worden gehouden onder auspicien van de wereldschaakbond FIDE. Alle landen van Zuid Amerika zijn uitgenodigd voor deelname.

Behalve Chili is er ook een schaakster uit Venezuela, WCM Patino Garcia Corals en een schaakster uit Ecuador WFM SigchosBosquez Breana. Naast de 3 buitenlanders is deze klasse aangevuld met 7 Surinaamse Schaaksters w.o. onze Dames kampioenWFM Rosangela Dos Ramos en onze U20 kampioenWCM Catherine Kaslan. Ook onze WFM Kaithlyn Tjong Tjin Joe (U16 kampioen dames) en WCM Anviti Adhin zijn van de partij.

Het toernooi is een round robin toernooi wat betekent dat iedereen tegen elkaar uitkomt en zal uit 9 ronden bestaan. Op zondag 27 november is de laatste ronde en gelijk ook de sluitingceremonie. De speellocatie is het gebouw van de Centrum voor Financiele Educatie en Ontwikkeling (CFEO) van de CBvS aan de Jamaluddin straat.

De winnaar van dit toernooi krijgt gelijk de titel van WIM (woman International Master) en een eerste GM (Groot meester) norm. De nummer 2 en 3 krijgen de titel van WFM (Woman Fide Master) en een WIM (woman International Master) norm.

Simultaan aan dit toernooi zou er ook een absolute klasse zijn maar vanwege beperkte belangstelling door o.a. moeilijk bereikbaarheid van Suriname was er slechts 1 kandidaat uit Venezuela. Deze klasse is dus afgelast.

Op dinsdag begint de vierde srefidensi schaaktoernooi waar er een masterklasse zal zijn en een open klasse. In de master klasse zullen onze 5 topschaker svertegenwoordigd zijn met 5 andere topschakers uit Cuba, Duitsland, Venezuela en Aruba.

Daarnaast is ereen open klasse waar meer dan 50 schakers zullen strijden voor de titel.

Ook dit toernooi loopt tot zondag 27 november en vindt plaats in hetzelfde gebouw van CFEO.

uitslagen eerste ronde

Bo. Rtg   Naam Resultaat   Naam Rtg
               
1 1584 WFM Tjong Tjin Joe Kaithlyn ½ - ½   Elliot Saday 1378
2 1533   Kaslan Alexandra 0 - 1 WFM Gomez Barrera Javiera Belen 2040
3 1640 WCM Adhin Anviti 0 - 1 WCM Patino Garcia Corals 1961
4 1755 WFM Sigchos Bosquez Breana 0 - 1 WCM Kaslan Catherine 1679
5 1267 WCM Kaslan Victoria 0 - 1 WFM Dos Ramos Rosangela 1808


Links: Alexandra Kaslan (Sur)  enRechts: Gomez Barrera Javiera Belen (Chili)

openingszet door de voorzitter SSB: Frank Lo Kim Lin