‘Ik was onder de indruk van hun masterplan’

De Surinaamse schaakwereld lijkt in een stroomversnelling te zijn geraakt. Sinds zijn aantreden in maart heeft voorzitter Frank Lo Kim Lin zijn visie en missie kenbaar gemaakt en daarna gelijk de daad bij het woord gevoegd. Dit is een ‘oude vriend’ van de schaker niet ongemerkt gebleven.

"Ik was er bij tijdens de uitreiking van het Nationale Jeugdkampioenschap en raakte toen onder de indruk van het aantal dat meespeelde en het masterplan dat op de avond werd gepresenteerd door de voorzitter", merkt Gilmore Hoefdraad op. De governor van de Centrale Bank van Suriname vond dit reden genoeg om een "uitgebreide samenwerking" met de Surinaamse Schaakbond (SSB) aan te gaan. "Eigenlijk spraken we er al lang over", verwijst hij naar informele gesprekken met Lo Kim Lin. "We hadden het over groei in de breedte, maar ook over kwaliteitsverhoging van de top." De twee kennen elkaar sinds 1972 en beschouwen elkaar als "schaakvrienden die samen veel dingen hebben gedaan".

Toptoernooien

Voor de kwaliteitsverhoging van de top had de schaakpreses al een aanzet gedaan. Bestuursleden Ricardo dos Ramos en Vishay Hardwarsingh werden door de schaakbond voor trainingen weggestuurd die hen nu in staat stelt grote internationale krachtmetingen te mogen organiseren. De eerste wordt de Women's Subzonal in februari 2014, maar door tussenkomst van de president van de moederbank is Suriname van 20 tot en met 25 november al het strijdtoneel voor een door de Internationale Schaakfederatie (Fide) erkend toernooi: 1st Srefidensi Chess Celebration.

Voor deze schaakwedstrijden rond de jaardag van de Republiek Suriname hebben zich één Fide Meester (FM), vier Internationaal Meesters (IM) en zowel een mannelijke als vrouwelijke Grand Master (GM) opgegeven. Nationaal Meester Romario Sanches en de twee Surinaamse FM's, Dewperkash Gajadin en Roger Matoewi, moeten proberen de eer voor het thuisfront hoog te houden in de 'Master Class'. Alle tien deelnemers krijgen een gage van de prijzenpot van 18.500 US dollar.

Lo Kim Lin noemt de participatie van de twee grootmeesters een primeur. Ook Hoefdraad is onder de indruk van de toppers die meedingen voor de eerste Srefidensi-titel en betitelt het als "boven verwachting". Hij verwacht daarom een "behoorlijk attractief toernooi waarbij niet één speler zal domineren.

Hoefdraad wijst gelijk Ryan Harper aan als hij de spelerslijst onder ogen krijgt. "Die won laatst nog", denkt hij luidop na. Lo Kim Lin beaamt dat: "Harper is een FM met een IM-niveau. Waarschijnlijk gaat hij proberen tijdens het toernooi die titel te bemachtigen."

Op het evenement is er ook een open klasse, waarvoor de organisatie tot een maximum van zestig denkers kan accommoderen, zonder onderscheid van leeftijd of geslacht. Volgens de voorman hebben de meeste lokale toppers zich al gemeld.

Vrouwen

Ook de Women's Subzonal valt nu onder het samenwerkingsverband tussen de moederbank en de schaakbond. "Veel van onze vrouwen hebben nog geen rating, maar wel het niveau. Als ze in dit toernooi presteren, krijgen zij die nog geen rating hebben er meteen één", licht Lo Kim Lin toe.

Na deze krachtmeting, die op 1 februari van start gaat, is de bond van plan de top vijf Surinaamse vrouwen af te vaardigen naar de andere Subzonal, een maand later op Trinidad. En met het nationale vrouwenkampioenschap in april is de lokale top zeker in vorm voor de Olympiade later dat jaar. Dat betekent dat er misschien voor het eerst meer aandacht aan de vrouwen wordt besteed. Volgens de voorzitter hoeven de mannen niet te vrezen. "Voor de heren gaan we trainers laten halen voor kadertraining. Ook aan hun niveau gaan we werken."

Educatie

Hoefdraad is de mening toegedaan dat het beoefenen van een denksport eenpositieve invloed heeft op andere aspecten in het leven. "Er is een degelijk verband tussen sport en succes in je studie en je loopbaan", stelt de bankier. "Daarom willen wij daar een handje bij helpen."

De governor wil zo vroeg mogelijk kinderen achter een schaakbord krijgen en denkt dat scholen en tv-schaken zich daar het best voor lenen. "De bedoeling is dat te koppelen aan de naschoolse opvang van de regering", merkt hij op.

Lo Kim Lin haast zich te zeggen dat dit niet verward moet worden met het First Move-schaakproject van de Surinaamse Rotary. "Die doen het tijdens schooluren met kinderen van de tweede en derde klas van de lagere school. Wij gaan in het begin voor de vierde, vijfde en zesde klas en na schooltijd." Volgens de voorzitter zullen beide projecten worden uitgebreid en is hij nu al bezig gesprekken te voeren met het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling en de Rotary.

Denkcentrum

Bij zijn aantreden vertelde Lo Kim Lin dat hij een droom had binnen zeven jaar een groots toernooi met zevenhonderd denkers in de Anthony Nesty Sporthal te organiseren en een denkcentrum op te zetten. Die grote krachtmeting zal misschien nog even op zich laten wachten, maar een denkcentrum kan dichterbij zijn dan geschat. "In ons eerste gesprek, nadat hij voorzitter werd dit jaar, hebben we het werkelijk daarover gehad", haalt Hoefdraad zich voor de geest. "In andere landen heb je van die academies, aparte centra voor de verhoging van kwaliteit. Maar daar moeten de overheid en het bedrijfsleven ook in komen." En dan kan hij het niet laten: "Maar het draaiboek loopt al. Want het zou moeten. In Puerto Rico zijn ze ook zo bezig."

Volgen Lo Kim Lin moet het denkcentrum de ruimte bieden aan alle takken van sport in Suriname om daar cursussen te draaien en een plek waar de denksporten hun toernooien kunnen houden. "Het wordt dus niet een schaakding alleen", stelt hij gerust.

Hoefdraad geeft toe nog steeds evenveel van schaken te houden, maar dat zijn baan hem slechts beperkt tot "af en toe een potje op internet tegen één uur in de ochtend na een lange dag". Daarom stopt hij het volle vertrouwen in de Surinaamse Schaakbond dit project naar behoren te leiden. "Het gaat allemaal zoals dat in een schaakwedstrijd zou gaan", merkt Hoefdraad op.- 

Door schaken uw budget bewaken

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de Surinaamse Schaakbond hebben elkaar gevonden op hun wederzijdse activiteit, de positieve vorming van jongeren. De CBvS is al geruime tijd bezig om jongeren 'Financial Intelligent' te maken, terwijl de SSB kan bogen op een jarenlange ervaring op het gebied van schaakonderwijs aan jongeren. De visie van de SSB met betrekking tot het brengen van de schaaksport onder grote lagen van de bevolking en het verbeteren van het spelniveau is vastgelegd in het projectdossier 'Road to Excellence'. Door het schaken ontwikkelt het kind positieve eigenschappen zoals logisch en geordend denken, het analytisch vermogen en het maken van goede keuzes uit verschillende situaties. Allemaal eigenschappen die ook nodig zijn om op een goede en verantwoorde manier om te kunnen gaan met geld. Het streven van de SSB om het schaken onder brede lagen van de bevolking te propageren geniet ondersteuning van de CBvS, waarbij via schaakonderwijs ook de financiële educatieve vorming zal plaatsvinden. Met de eerste Srefidensi Chess Celebration wordt de samenwerking tussen de bank en bond (financiële educatie en schaken), officieel ingeluid. Tijdens het toernooi zal de CBvS aanwezig zijn met een informatiestand.-.

R. Stuger (2013), Sportscope, De Ware Tijd, 9 november 2013.

 

In honour of the Independence day of Suriname The Surinamese Chess Federation (Dutch: Surinaamse Schaakbond) will organize the first ever Srefidensi Chess Celebration. This international chess event will be held from 20 to 25 november in the ballroom of Hotel Torarica in Paramaribo. This tournament will be divided in an open and a master class The total prize money is US$ 18,500.

At least nine countries, including Guyana, Trinidad and Tobago and Barbados will be represented at this event. Such tournaments are good for regional chess players for experience and to gain rating points. The promotion through social media caused great international interest, as several famous grandmasters showed their interest including Vasily Papin, Sergey Kasparov and Sriram Jha.

Partipants in the Masters Class:

1. GM Sriram Jha from India

2. IM Luis Lazaro Aguero Jimenez from Cuba

3. IM Thomas Willemze from the Netherlands

4. WGM Alina L'Ami from Romania

5. IM Jose Vilela from Cuba

6. FM Ryan Harper from Trinidad and Tobago

7. IM Gerardo Lebredo Zaragoitia from Cuba

8. FM Dewperkash Gajadin from Cuba

9. FM Roger Matoewi from Suriname

10. Romario Sanches from Suriname

In the open class players from Suriname, Guyana, Barbados, Trinidad and Tobago and the Netherlands Antilles will face each other. Marcus Joseph from Tobago is the highest ranked player in this class so far. To maintain the level in this class there will be a maximum of 60 participants.

On the last day of the tournament there is going to be a special event for novice chess players on the parking lot of Torarica Hotel.